Švicarski beli ovčar in njegove značilnosti

Švicarski beli ovčar in njegove značilnosti

Ni skrivnost, da Švicarski beli ovčar pritegne pozornost in poglede mimoidočih. Kljub temu, da je pasma (uradni FCI naziv je Švicarski beli ovčarski pes, FCI-Standard N° 347) relativno mlada, polno priznana je bila šele leta 2011, je tudi v Sloveniji dokaj dobro poznana in vse več ljudi na ulici pravilno vpraša, če je to Švicarski ovčar, beli ovčar ali celo Beli švicarski ovčar.

Nihče, niti švicarji sami, ne bo zanikal njihove lepote, gracioznosti in elegance, ki se jo sami še zelo dobro zavedajo in ponosno pridvzdignejo glavo, ko je govora o njih. Ampak prosim, izgled ni vse!

 

Nemalokrat je bilo že napisano, naj se izbor pasme vašega bodočega psa prične po temeljitem premisleku, s prebiranjem literature in iskanjem pasme, ki kar čim bolje ustreza vašemu načinu življenja in vašemu vsakdanu. Na žalost, se nekateri še vedno odločajo po izgledu, in se za nakup mladička odločijo ker je pasma moderna (101 Dalmatinec, Huskiji in Game of Thrones,…) ali jim je vizualno tako zelo všeč. S tem seveda ni nič narobe, če smo pripravljeni svoje življenje popolnoma prilagoditi izbranemu psu! V večini primerov pa to nažalost ni mogoče, saj s prihodom novega družinskega člana ostale obveznosti ne bodo kar izginile. Hkrati bo na žalost tudi navdušenje kmalu po prihodu mladička minilo. 

V preteklosti so bile različne pasme psov vzrejene zaradi različnih delovnih nalog, ki so jih psi upravljali in tako pomagali človeku. Te “delovne” predizpozicije imajo psi še danes, čeprav potrebe po njihovi pomoči velikokrat ni več. Tega, se kot bodoči lastniki moramo zavedati in vzeti v zakup pri izbiri psa in njegove nagone zadovoljiti kljub temu, da potrebe po njegovem delu ni več. 

 

Švicarski beli ovčar ni le tisti “čudoviti beli volk” ampak je v prvi vrsti predvsem ovčar. Kaj to pomeni in kakšne značilnosti lahko pričakujemo bomo predstavili v nizu zapisov o tipičnih lastnostih Švicarskega belega ovčarja. Večina zapisov izhaja iz FCI standarda pasme, h kateremu stremijo vzreditelji iz večine držav sveta.

Hkrati pa vam še enkrat polagava na srce, da se pred prihodom novega družinskega člana dobro pozanimate o pasmi, ki ste jo izbrali, spoznate čim več odraslih predstavnikov ter bodoče starše in vzreditelje vaše kepice in kar se da objektivno precenite ali boste lahko pošteno in odgovorno skrbeli za to bitje tudi naslednjih 15+ let.

katja

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

error: Content is protected !!