Švicarski beli ovčar je vsestransko uporaben pes 

Švicarski beli ovčar je vsestransko uporaben pes 

FCI standard pasme pravi, da je Švicarski beli ovčar vesel in radosten pes, ki se hitro uči  ter ima dobre preddizpozicije za najrazličnejše delo in kinološke športe. V prvi vrsti je Švicar odličen družabnik in družinski pes, njihov karakter, inteligentnca in želja po sodelovnju s človekom pa jih uvršča tudi med odlične športne pse. Zagotovo eden najuspešnejših predstavnikov pasme je Švicarski beli ovčar Chuck vom Reinholdsberg, ki je FCI sledarski svetovni prvak v letu 2018 po najtežjem sledarskem programu IPO FH. 

V tujini so Švicarski beli ovčarji cenjeni tudi kot službeni psi, najdemo jih v službah terapevtskih psov, reševalnih psov, pa tudi v policiji.

Kinološki športi niso le modna muha ampak so odlična mentalna in hkrati fizična zaposlitev psov dandanes, ko potreb po “resnem delu” psov praktično ni več. Tudi sama stremiva, da so najini kuža karseda zaposleni. Z nnjimi sva aktivna na številnim področjih saj si želiva da v “delu” vsi skupaj uživamo. Naši najljubši disciplini sta sledenje in FCI Obedience, v katerih tudi aktivno tekmujemo doma in v tujini. Svoje izkušnje in znanje pa nadgrajujemo tudi v IGP/IPO športu, klasični poslušnosti, Rally Obediencu, paši ovac, canicross-u,… Poleg tega pa je Primož že 4. leto zapored aktiven v prostovljnem terapevtskem delu s pomočjo psov v Društvu Tačke Pomagačke in je uspešno izšolal in pripravil že 2. Švicarskega belega ovčarja za aktivnega terapevtskega psa.

katja

error: Content is protected !!